Οι καλύτερες θεραπείες για κιρσούς στα πόδια

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μια σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής και, χωρίς έγκαιρη θεραπεία, απλώς την καθιστά αφόρητη.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό για όποιον αντιμετώπισε ένα τέτοιο πρόβλημα να γνωρίζει τις αιτίες των κιρσών και τις εκδηλώσεις τους, και το πιο σημαντικό, να μελετήσει τις καλύτερες μεθόδους θεραπείας αυτής της ασθένειας.

Ο γιατρός εξετάζει το πόδι με κιρσούς

γενικές πληροφορίες

Οι κιρσοί είναι μια χρόνια αγγειακή νόσος που αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της στασιμότητας του αίματος (συνήθως στα κάτω άκρα). Αυτό οφείλεται στην αποτυχία των αγγειακών βαλβίδων, οι οποίες συνήθως μεταφέρουν μόνο αίμα προς τα πάνω από τα κάτω άκρα στην καρδιά. Η στάση του αίματος ασκεί πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αναγκάζοντάς τα να αραιώσουν, να χάσουν την ελαστικότητά τους και να παραμορφωθούν και να επεκταθούν σημαντικά. Στα πόδια ενός τέτοιου ασθενούς, μπορεί κανείς να παρατηρήσει με γυμνό μάτι στριφογυρίζοντας «φίδια» αιμοφόρων αγγείων που υψώνονται πάνω από το δέρμα και σχηματίζουν σπασμωδικούς «κόμβους» σε ορισμένα σημεία.

Αιτίες των κιρσών

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας. Συγκεκριμένα, οι κιρσοί μπορούν να οδηγήσουν σε:

  1. "Κακή" κληρονομιά. Οι κιρσοί εμφανίζονται σε άτομα με συγγενή αδυναμία της συσκευής βαλβίδας ή στα τοιχώματα των φλεβών.
  2. Αυξημένη φλεβική πίεση. Πολύ συχνά οι παράγοντες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση οδηγούν σε μια τέτοια ασθένεια, δηλαδή εγκυμοσύνη, παχυσαρκία, σταθερά κατακόρυφα φορτία (όταν ένα άτομο στέκεται στα πόδια του για μια ημέρα), έναν καθιστικό τρόπο ζωής (καθιστική εργασία).
  3. Πάρτε ορμονικά φάρμακα. Ορισμένα ορμονικά φάρμακα, όπως χάπια ελέγχου των γεννήσεων με υψηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα, προκαλούν θρόμβους στο αίμα και μπορεί να οδηγήσουν σε κιρσούς.
  4. Παραβίαση της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να οφείλονται σε κακή σωματική δραστηριότητα, κάπνισμα, σφιχτά παπούτσια ή χρόνια δυσκοιλιότητα.
  5. Ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στο σώμα.
Συμπτώματα των κιρσών στα πόδια

Εκδηλώσεις και επιπλοκές της νόσου

Οι γιατροί σημειώνουν ότι οι κιρσοί δεν είναι τόσο τρομερές όσο οι επιπλοκές τους είναι επικίνδυνες. Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της νόσου, η επέκταση της σαφενώδους φλέβας είναι ένα αισθητικό πρόβλημα για ένα άτομο (από το οποίο οι γυναίκες υποφέρουν ιδιαίτερα). Πρώτον, αγγειακά δίκτυα εμφανίζονται στο δέρμα - τα λεγόμενα "αράχνες". Ταυτόχρονα, ένα άτομο αισθάνεται βαρύτητα στα πόδια, παρατηρεί πρήξιμο των άκρων και αισθάνεται πόνο όταν περπατά. Αυτά είναι σημαντικά συμπτώματα των κιρσών που σίγουρα δεν πρέπει να αγνοούνται. Εάν ένα άτομο δεν βιάζεται να δει έναν γιατρό και να ανακαλύψει την αιτία της νόσου, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν κιρσούς και να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Με την ανάπτυξη των κιρσών, το δέρμα στην κάτω περιοχή των ποδιών γίνεται παχύτερο και μπλε. Τα μοσχάρια του ασθενούς αρχίζουν να "πονάνε" μετά από έναν σύντομο περίπατο και μπορείτε να δείτε πρησμένες φλέβες κάτω από το δέρμα. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, τέτοιες φλέβες γίνονται πολύ επώδυνες.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή σοβαρών προβλημάτων υγείας. Εάν ένα άτομο δεν αρχίσει να καταπολεμά την υπάρχουσα ασθένεια, εμφανίζονται μη αναστρέψιμες αλλαγές στο δέρμα που περιβάλλει τις προσβεβλημένες φλέβες, ως αποτέλεσμα της οποίας αναπτύσσεται η λιποδερματοσκλήρωση και εμφανίζονται αργότερα τροφικά έλκη. Επιπλέον, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα εσωτερικά τοιχώματα των φλεβών γίνονται φλεγμονή και προκαλούν θρόμβους αίματος. Έτσι αναπτύσσεται η θρομβοφλεβίτιδα. Καθώς οι θρόμβοι αίματος αυξάνονται σε μέγεθος, μπλοκάρουν τον αυλό της φλέβας και ο θρόμβος μπορεί να ξεκολλήσει ανά πάσα στιγμή. Και αυτή η κατάσταση είναι γεμάτη με θάνατο.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι οι κιρσοί χρειάζονται θεραπεία. Και πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τις μεθόδους θεραπείας αυτής της σοβαρής ασθένειας.

Θεραπεία φαρμάκων

Στη σύνθετη θεραπεία των κιρσών, χρησιμοποιούνται απαραίτητα φάρμακα. Τα περισσότερα από αυτά είναι κάψουλες ή δισκία που έχουν ευέλικτο αποτέλεσμα στο σώμα. Συγκεκριμένα:

  • Φλεβοτονική.Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέπουν την ανάπτυξη θρόμβωσης και ταυτόχρονα αυξάνουν τον τόνο των αγγειακών τοιχωμάτων. Δεν θα είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από κιρσούς με τέτοια φάρμακα, αλλά είναι αρκετά ικανά να ανακουφίσουν το πρήξιμο των ποδιών και να απαλλαγούν από την αίσθηση καψίματος και τον πόνο. Για τις κιρσούς, τα φάρμακα αυτής της ομάδας λαμβάνονται συνήθως 2 δισκία την ημέρα και η διάρκεια της θεραπείας καθορίζεται αποκλειστικά από το γιατρό.
  • Φάρμακο αραίωσης αίματος.Τέτοια φάρμακα αραιώνουν το αίμα και προάγουν την καλύτερη ροή του αίματος, η οποία αποτρέπει την ανάπτυξη θρόμβωσης. Αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται μόνο μεμονωμένα και ο χρόνος χρήσης τους καθορίζεται από τον γιατρό.
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα.Σε αυτά περιλαμβάνονται χάπια, αλοιφές και τζελ που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου, στη μείωση του πρήγματος και στην αποτροπή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Το πιο σημαντικό, αυτά τα φάρμακα αποτρέπουν τη φλεγμονή των φλεβών που οδηγεί σε θρομβοφλεβίτιδα.
υγιή πόδια μετά τη θεραπεία των κιρσών

Κάλτσες και καλσόν από κιρσούς

Το δίκαιο σεξ είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσει κιρσούς από τους άνδρες. Αυτό οφείλεται κυρίως σε ορμονικές αλλαγές στο γυναικείο σώμα (εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη). Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να φοράτε ειδικές κάλτσες ή καλσόν για την καλύτερη πρόληψη των κιρσών. Αυτά τα εσώρουχα συμπίεσης συμπιέζουν τα πόδια και αποτρέπουν τις κιρσούς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικό στην πρόληψη των κιρσών. Και στην περίπτωση μιας ήδη αναπτυγμένης ασθένειας, τέτοια εσώρουχα θα προστατεύσουν τα πόδια από πόνο, πρήξιμο και κόπωση.

Υδροθεραπεία

Η θεραπεία των κιρσών με νερό ήταν πάντα γνωστή. Σε διαφορετικές θερμοκρασίες, οι φλέβες στενεύουν και διαστέλλονται, γεγονός που βοηθά στην αύξηση της ελαστικότητάς τους. Γνωρίζοντας αυτό, οι σύγχρονοι γιατροί χρησιμοποιούν υδροθεραπεία στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης κιρσών, όταν τα αγγειακά δίκτυα μόλις άρχισαν να σχηματίζονται στο δέρμα. Επιπλέον, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, τα λουτρά μπορεί να είναι τοπικά (μόνο για τα πόδια) ή γενικά (για ολόκληρο το σώμα). Η θερμοκρασία του νερού σε ένα τέτοιο λουτρό κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 ° C.

Θερμαινόμενα πόδια κατά τη θεραπεία των κιρσών

Μη συμβατικές θεραπείες

Στη σύνθετη θεραπεία των κιρσών, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μη παραδοσιακές μέθοδοι. Να μερικά παραδείγματα.

Χυμός πατάτας

Οι προσβεβλημένες φλέβες πρέπει να λιπαίνονται με φρέσκο χυμό πατάτας το πρωί, το απόγευμα και το απόγευμα και οι επίδεσμοι με έναν επίδεσμο βυθισμένο σε αυτόν τον χυμό θα πρέπει να φοριούνται τη νύχτα. Επιπλέον, 100 ml χυμού πατάτας θα πρέπει να πίνουν 3 ml / ημέρα. Οι κιρσοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με τέτοιο φάρμακο για 3-4 μήνες.

Μηλόξυδο

Ονομάζεται «νούμερο 1 θεραπεία» για τις κιρσούς και όλα επειδή το ξίδι μηλίτη μήλου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και βελτιώνει τον τόνο του δέρματος. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση: 2-3 U / ημέρα πρέπει να λερώσετε το δέρμα στην περιοχή των προσβεβλημένων φλεβών με ξύδι. Και παράλληλα με αυτό, θα πρέπει να πίνετε ένα ποτήρι νερό στο οποίο αραιώνεται 1 κουταλάκι του γλυκού. Ξύδι. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 2 μήνες.

Ο Kalanchoe φεύγει

Αυτή είναι μια άλλη αποτελεσματική θεραπεία για τις κιρσούς. Γεμίστε μισό λίτρο μπουκάλι με ψιλοκομμένα φύλλα Kalanchoe και γεμίστε την πρώτη ύλη με 40% αλκοόλ για να γεμίσετε τη φιάλη. Αφού αφήσετε το προϊόν σε σκοτεινό μέρος για μια εβδομάδα, στραγγίστε και τρίψτε τις πληγείσες περιοχές με το βάμμα 2 U / ημέρα. Η θεραπεία πρέπει να συμπληρώνεται με ελαφρύ μασάζ των πρησμένων φλεβών. Αυτή η θεραπεία διαρκεί 4 μήνες.

Φλοιός ιτιάς

Τα λουτρά με λευκό φλοιό ιτιάς είναι μια μεγάλη βοήθεια στην καταπολέμηση της εν λόγω ασθένειας. Για μια τέτοια διαδικασία είναι απαραίτητο να αλέσετε το φλοιό, μετά από το οποίο 2 κουταλιές της σούπας. μεγάλο. Ρίχνουμε τέτοιες πρώτες ύλες με 400 ml νερού και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Βάλτε το τελικό προϊόν σε ένα κουβά με νερό, στη συνέχεια κατεβάστε τα πόδια σας και κρατήστε το για 30 λεπτά. Φορέστε κάλτσες συμπίεσης αμέσως μετά τη διαδικασία και αφήστε τα πόδια σας να ξεκουραστούν. Οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται κάθε δεύτερη μέρα για 3 μήνες. Παρεμπιπτόντως, για να βελτιωθεί το αποτέλεσμα, ένα αφέψημα του φλοιού ιτιάς μπορεί να αραιωθεί με ένα αφέψημα από φλοιό βελανιδιάς.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι ένα εξαιρετικό μέσο πρόληψης αυτής της ασθένειας και παρέχουν μεγάλη βοήθεια στη θεραπεία των κιρσών σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Ωστόσο, η πρακτική δείχνει ότι στο 80% των περιπτώσεων, τα άτομα με προσβεβλημένες φλέβες πηγαίνουν σε γιατρούς με προχωρημένη νόσο. Σε μια τέτοια κατάσταση, ούτε τα εσώρουχα συμπίεσης, ούτε οι κρέμες και οι αλοιφές ή οι λαϊκές θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της νόσου. Απαιτούνται δραστικά μέτρα. Ευτυχώς, η σύγχρονη ιατρική είναι έτοιμη να προσφέρει αποτελεσματικές μεθόδους για την επίλυση αυτού του περίπλοκου προβλήματος.

Πόνος στα πόδια με κιρσούς

Σκληροθεραπεία

Αυτή είναι μια μη χειρουργική μέθοδος θεραπείας των κιρσών στην οποία ο γιατρός χρησιμοποιεί μια λεπτή βελόνα για να εγχύσει μια ειδική ουσία στην προσβεβλημένη φλέβα - ένα σκληρωτικό. Μια τέτοια ουσία κολλάει τη φλέβα από το εσωτερικό, προκαλώντας τη διάλυση και η ροή του αίματος αρχίζει να ρέει μέσω υγιών φλεβών. Ο αριθμός των συνεδριών χορήγησης σκληρυντικού παράγοντα μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης. Ο ασθενής πρέπει να φορά εσωρούχων συμπίεσης καθ 'όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας θεραπείας, ένα άτομο ξεχνά σχεδόν για πάντα τις ενοχλητικές κιρσούς. Οι υποτροπές εμφανίζονται μόνο στο 25% του χρόνου και συνήθως σχετίζονται με προχωρημένη νόσο. Είναι σαφές ότι η σκληροθεραπεία δεν πραγματοποιείται σε έγκυες γυναίκες και υπέρβαρα άτομα.

Θεραπεία με λέιζερ

Αυτή είναι μια από τις σύγχρονες εξελίξεις στην ιατρική που σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από κιρσούς χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η ακτινοβολία που παράγεται από το λέιζερ "μαζεύει" την προσβεβλημένη φλέβα από το εσωτερικό, κλείνοντας τον αυλό της και διαταράσσοντας τη διαδρομή της ροής του αίματος που αρχίζει να κινείται μέσα από βαθύτερες φλέβες. Με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζεται συνδετικός ιστός από το κολλημένο δοχείο, το οποίο στη συνέχεια διαλύεται.

Αυτή η μέθοδος επίλυσης του προβλήματος είναι πιο αποτελεσματική από τη σκληροθεραπεία. Είναι τραυματική, η επέμβαση διαρκεί όχι περισσότερο από 40 λεπτά και ο ασθενής μπορεί κυριολεκτικά να φύγει από την κλινική 2 ώρες μετά την επέμβαση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θεραπεία των κιρσών με λέιζερ είναι γνωστή ως "χειρουργική επέμβαση γραφείου". Σε αυτήν την περίπτωση, οι τομές του δέρματος πρέπει να γίνονται μόνο όταν εξαλείφονται οι μεγάλες φλέβες, ενώ οι μικρές κιρσώδεις φλέβες αποβάλλονται χωρίς να καταστρέφονται οι ιστοί. Απλά πρέπει να θυμόμαστε ότι το κόστος μιας τέτοιας λειτουργίας είναι αρκετά υψηλό.

Θεραπεία με λέιζερ των κιρσών

Κατάργηση ραδιοσυχνοτήτων

Πιο πρόσφατα, στη χώρα μας, άρχισαν να ασκούν την πιο σύγχρονη μέθοδο εξάλειψης των προσβεβλημένων φλεβών, η οποία ονομάζεται αφαίρεση ραδιοσυχνοτήτων. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των μεγάλων μεγάλων φλεβών που επηρεάζονται από κιρσούς. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας καθετήρας υψηλής συχνότητας εισάγεται στην προσβεβλημένη φλέβα μέσω παρακέντησης στο δέρμα, το οποίο "παρασκευάζει" τη φλέβα από το εσωτερικό με τη βοήθεια μικροκυμάτων. Επιπλέον, ο καθετήρας διαθέτει αισθητήρες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθείτε την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να ανταγωνιστεί τη θεραπεία με λέιζερ, καθώς επίσης δεν απαιτεί τομές στο δέρμα, δεν αφήνει μώλωπες και μπορεί να γίνει σε μόλις 30 λεπτά. Την ημέρα της επέμβασης, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Ωστόσο, το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας είναι υψηλό ακόμη και σε σύγκριση με την πήξη με λέιζερ.

Λειτουργική αφαίρεση

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι για έκζεμα, θρομβοφλεβίτιδα, καθώς και τροφικά έλκη, δεν πραγματοποιείται θεραπεία με τις παραπάνω μεθόδους. Οι παραμελημένες κιρσοί μπορούν να εκκαθαριστούν μόνο μέσω χειρουργικής αφαίρεσης φλεβών σε συνδυασμό με σκληροθεραπεία. Ωστόσο, ούτε εδώ όλα είναι τόσο κρίσιμα. Στο οπλοστάσιο των σύγχρονων χειρουργών, υπάρχουν μικροχειρουργικές μέθοδοι χαμηλού τραυματισμού που σας επιτρέπουν να αφαιρέσετε μια ασθένεια από τη φλέβα μέσω μιας μικρής τομής, και μετά τη διαδικασία, απλά δεν υπάρχει ουλές. Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν την απομάκρυνση των επώδυνων φλεβών σε μόλις 30-40 λεπτά.

Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε τις κιρσούς. Αντιθέτως, η ασθένεια απαιτεί προσοχή στον εαυτό της και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Η έγκαιρη αναγνώριση και μια σωστά επιλεγμένη μέθοδος θεραπείας θα σας επιτρέψουν να απαλλαγείτε από την ασθένεια χωρίς προβλήματα και να ζήσετε μια πλήρη ζωή.

Ευχομαι γρηγορη ΑΝΑΡΡΩΣΗ!